Website snelheid testen

website snelheid

Dat de website snelheid van grote invloed is op je posities binnen de zoekmachines is geen geheim meer. Google heeft daarom de Pagespeed Tool de wereld in geholpen. Aan de hand van deze tool kun je je site snelheid meten op mobiel en desktop. Maar hoe verhoog je je website snelheid?

Wat is mijn huidige website snelheid?

Om erachter te komen wat je site snelheid is ga je naar je Google Analytics account. Selecteer links in het menu het tabje inhoud en klik op Site-snelheid. Ook kun je hier eenvoudig bekijken hoe snel jouw website laadt.

De Pagespeed tool

Wanneer je naar de Google Pagespeed website gaat voer je je website URL in, bijvoorbeeld www.vaneedenmarketing.nl. Klik op start test en je zult zien dat de tool jouw site gaat analyseren. Op dit moment meet de tool alle factoren die invloed kunnen hebben op de snelheid van je website. Denk dan onder andere aan grote afbeeldingen. Nadat je even hebt gewacht, vaak een aantal seconden, verschijnt er in beeld een rapportage. Je kunt nu alle verbeterpunten inzien om de snelheid te verhogen, voor zowel mobiel als op de desktop. De punten worden aangeduid met gekleurde bolletjes.

Zijn alle bolletjes groen > goed bezig!
zijn er veel oranje of rode bolletjes > Dat betekent dat er veel ruimte is voor verbetering!

Website snelheid verhogen

De Pagespeed tool van Google dient als indicator van mogelijke valkuilen binnen je site. Niet alle punten die uit de test komen zijn daadwerkelijk aan te pakken. Veel voorkomende problemen van een trage website is het gebruik van grote afbeeldingen in KB's. Probeer een foto altijd zo klein mogelijk te houden. Wanneer je een te grote foto plaatst op je site zal de internetbrowser moeite hebben de foto in te laden. Vooral op mobiel is dit killing en zal je bezoeker de website gauw weer verlaten, dit is waarschijnlijk het laatste wat je wilt.

Een handige plug-in om foto's eenvoudig kleiner te maken in KB's is de TinyPNG plug-in. Wanneer deze is geactiveerd op je site zal hij alle foto's zo klein mogelijk maken, ook wanneer je een nieuwe foto upload zal dit automatisch gebeuren zodat de snelheid van je site hoog blijft.

thorgall

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wellicht een suggestie voor een nieuwe blog?
Laat het mij weten!