Linkbuilding

linkbuilding website

Linkbuilding, voor de meeste een bekend begrip. Het is een onmisbare factor om hoge posities te behalen binnen de zoekmachines. Maar hoe pas je linkbuilding toe en wat heb je aan een goed linkprofiel?

Linkbuilding, wat is het?

Linkbuilding is belangrijk aspect dat valt onder de noemer zoekmachineoptimalisatie. Simpel gezegd gaat het om linkjes vanuit externe websites die naar jouw website verwijzen. Een linkje vanuit een externe website ziet Google als een stem. Vroeger was de regel; hoe meer stemmen, hoe hoger je posities. Tegenwoordig werkt dit niet meer zo en kijkt Google streng mee hoe jij je linkbuilding toepast. De zoekmachines kijken tegenwoordig naar de relevantie van de website die naar jou een linkje plaatst. Hoe sterker de relevantie, hoe hoger de waarde van een link. Ook letten ze op bepaalde scores zoals de Domain en Page Authority Page Authority. Dit zijn scores die een indicatie geven hoe krachtig een website is op het gebied van tekst en techniek. Deze scores kun je zien door middel van de MOZ toolbaar. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een score tussen de 1-100. Hoe hoger de score, hoe beter de website.

Linkprofiel bouwen

Het moge duidelijk zijn dat goede linkbuilding van verschillende factoren afhangt. Maar hoe zet je linkbuilding in om een sterk linkprofiel neer te zetten? De kunst is om verschillende soorten linkjes  te verkrijgen die verwijzen naar jouw website. Dit kunnen links zijn vanuit social media, websites die goed gerelateerd zijn aan jouw onderwerp of relevante startpagina's.

Om op een bepaalde zoekterm gevonden te worden in de zoekmachines kun je aan een link een ankertekst vastmaken. Een ankertekst is de tekst waaraan de link wordt gekoppeld. Probeer verschillende ankerteksten te gebruiken zodat je op verschillende zoektermen gevonden wordt. Ook is het aan te raden om de inkomende links naar verschillende pagina's binnen je website te laten verwijzen. Op deze manier zorg je er ook voor dat je meerdere pagina's belangrijk maakt.

Wanneer je graag wilt starten met linkbuilding maar je weet waar je moet beginnen geef ik je graag wat handige tips:

ABC Linkruil

Bij een ABC-linkruil gaat het erom dat twee websites niet direct naar elkaar linken. Dus de ene partij heeft één website waarmee hij kan linken en de andere partij heeft er twee. gaat het er vooral om dat twee websites niet naar elkaar linken. De relevantie tussen alle websites is wel weer uiterst belangrijk. Website A plaatst een linkje naar webiste B, website B linkt vervolgens naar website C en website C linkt dan weer naar site website A. Wanneer je op deze manier linkbuilding toepast heeft Google niet door dat het gaat om een (online) samenwerking.

Online marketing bureaus

Schrijf Online Marketing bureaus aan met de vraag of zij een link willen ruilen. Dit soort websites hebben vaak zelf meerdere websites in beheer. Op deze manier kun je vaak een grotere linkruil opzetten. Vaak zijn dit soort bedrijven al bedreven in linkbuilding.

Schrijf blogberichten

Een blog is tegenwoordig onmisbaar op je website. Door relevante en leuke blogs te schrijven trek je mensen naar je website. Je kunt vervolgens deze blogs laten delen via de social knoppen onder de blog. Wanneer dit soort berichten worden gedeeld op social media verkrijg je dus weer extra linkjes die verwijzen naar jouw site.

Startpagina’s

Ga op zoek naar startpagina’s die relevant zijn aan jouw onderwerp en hoge scores hebben. In de meeste gevallen kun je gratis een linkje krijgen op dit soort pagina's wanneer je zelf ook een linkje kunt terug plaatsen. Startpagina’s met een hoge autoriteit krijgen nog altijd flink wat waarde van Google. Ook kun je op relevante startpagina's weer andere websites vinden die je een berichtje kunt sturen of ze een linkruil willen opzetten. Op deze manier pas je linkbuilding effectief toe.

thorgall

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wellicht een suggestie voor een nieuwe blog?
Laat het mij weten!