HTTPS: doen of niet?

https

Je hebt het vast weleens gezien, websites met een HTTPS en slotje voor de WWW. Google heeft aangegeven dit soort websites te gaan belonen met een hogere ranking in de zoekresultaten. Maar wat is een HTTPS verbinding nou precies? Hoe krijg je een HTTPS en is het wel de moeite waard?

HTTPS nader verklaard

Om nog veiliger te kunnen internetten gaat de grootste zoekmachine de veiligheid van een website mee laten wegen in de uiteindelijke beoordeling van je pagina. Tevens zal het algoritme worden aangepast zodat websites met HTTPS hoger zullen scoren dan websites met een HTTP. Wil je ook graag een HTTPS website? Het is echter niet heel eenvoudig om dit te verkrijgen, bovendien moet je hiervoor in de meeste gevallen betalen.

HTTPS is de afkorting voor HyperText Transfer Protocol Secure. Dit is een uitbreiding op het HTTP protocol. Het HTTP protocol wordt gebruikt om een internetbrowser te laten communiceren met een webserver waarop een website gehost wordt. De uitbreiding van het HTTPS protocol zorgt ervoor dat deze communicatie versleuteld wordt. Je kunt zien aan website of deze beveiligd wordt door naar het begin van de URL in de URL-balk te kijken. Begint deze met een HTTP://, dan is de verbinding niet beveiligd. Begint deze met een HTTPS? Dan is deze website wel beveiligd.

HTTPS instellen

Om een HTTPS verbinding in te stellen heb je een SSL certificaat nodig. Een SSL certificaat wordt op de server geplaatst waar jouw website gehost wordt.

Wanneer je niet zoveel ervaring hebt met dit soort handelingen kun je het beste jouw hosting partij om hulp vragen. In de meeste gevallen kost een SSL certificaat geld. Dit kan per hostingpartij variëren. Houdt rekening met een bedrag van circa €50.

Om een SSL certificaat in te stellen heb je een eigen IP-adres nodig. De meeste websites worden op één server gehost welke één IP adres gebruikt. Zo wordt het IP adres gedeeld door meerdere websites. Je zal bij je hosting partij een eigen IP adres moeten aanvragen wat ook aardig in de papieren kan lopen. Gemiddeld kost dit zo’n 20 tot 30 euro per maand. Al met al is een SSL certificaat op je website niet goedkoop. Maar uiteraard, er zijn ook alternatieven. Zo is er bijvoorbeeld Let's Encrypt. Hun doel is om het surfen veiliger te maken en daarom bieden zij gratis SSL certificaten aan waarmee je jouw website op HTTPS kunt laten draaien. Informeer hiervoor bij je hostingpartij.

https van eeden marketing

Voordelen

  • Het kan je bezoekers een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven.
  • Je ranking wordt verbeterd door Google

Nadelen

  • Als er iets niet helemaal goed is ingesteld krijg je een foutmelding in de URL-balk. De gebruikers krijgt direct te zien dat jouw website niet veilig is. Waarschijnlijk zul je hierdoor de bezoeker verliezen. Zorg er dus voor dat alles goed is ingesteld.
  • In sommige gevallen kan het duur uitpakken. Wanneer je een extra IP-adres moet aanvragen en daarbij een SSL-certificaat wilt hebben zal deze geplaatst- en onderhouden worden door je hostingpartij. Dit zal extra geld met zich meebrengen.

HTTPS, doen of niet?

Ik zou het je zeker aanbevelen om een HTTPS in te stellen. Het kan enige moeite en tijd kosten, maar dit zal alleen maar ten goede komen van je rankings. Alhoewel er natuurlijk ook diverse factoren meespelen in je posities, bijvoorbeeld linkbuilding en content, moet je hier ook tijd in blijven steken. Naar de bezoeker toe straal je vertrouwen uit wanneer je gebruikt maakt van een beveiligde website.

Ben je zelf niet bekend met het fenomeen http/https? Neem dan even contact op met je hostingpartij, zij helpen je vast graag verder!

thorgall

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wellicht een suggestie voor een nieuwe blog?
Laat het mij weten!