Google Fred update

fred update

Er is weer een nieuwe update door Google doorgevoerd, de Fred update. Deze heeft rond 8 maart 2017 plaatsgevonden. Dit zorgt toch voor een flinke rel in de SEO wereld. Google heeft de update inmiddels zelf ook bevestigd, maar wat houdt de Fred update precies in?

Slechte of verouderde inhoud

Websites met slechte content die bedoeld zijn om zogenoemde clicks te ontvangen zijn voornamelijk het slachtoffer van deze update. Denk dan aan affiliate websites. Simpel gezegd is dit het promoten van andermans producten of diensten. Als jij andermans product met succes promoot en ervoor zorgt dat de consument het product via jouw website koopt, krijg je een bepaald percentage commissie. Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan een affiliate website en staat er enkel slechte content op wordt er veel gebruik gemaakt van advertenties. Dit soort websites zullen waarschijnlijk een flinke daling zien in de posities en het hardst getroffen worden door de Fred update.

Backlinks van lage kwaliteit

Google geeft al bijna een decennium lang waarschuwingen over slechte backlinks. Heb je een backlinkprofiel vol staan met ongerelateerde links of heb je hier ooit voor betaald? Dan kan Fred jou nu hebben gestraft met deze update. Via websites als Fiverr.com kan je eenvoudig duizenden tot miljoenen backlinks kopen. Vaak word je niet verteld dat dit enkel slechte links zijn die je SEO-score negatief zullen beïnvloeden. Verwijder deze slechte links om aan de Fred update te ontsnappen!

Bepaalde websites die door deze Fred update werden getroffen merkten een daling van 80% op in het organische verkeer.

Verbeter de huidige content

Dit is niet het eerste algoritme dat Google heeft uitgerold om content van hoge kwaliteit aan te moedigen en het zal tevens ook niet de laatste zijn. De beste manier om eventuele penalty's, zoals de Fred update, tegen te gaan is het schrijven van hoogwaardige content dat gericht is op de gebruiker.

Stel jezelf onderstaande vragen om te bepalen of je extra waarde creëert met de inhoud van je pagina.

  1. Heeft een specialist of iemand die het onderwerp goed kent de content geschreven?
  2. Is de spelling grammaticaal correct op de pagina?
  3. Geeft het artikel originele inhoud of informatie weer?
  4. Is de inhoud volledig of bevat het een uitgebreide omschrijving over een bepaald onderwerp?

Schoon je linkprofiel op om Fred tevreden te houden

Het is belangrijk om alle slechte links te verwijderen die naar jouw website verwijzen. Denk dan aan links die niet gerelateerd zijn aan jouw onderwerp of slechte startpagina's zoals .uwbegin en .frisbegin. Hier houdt Google niet van en dit wordt hard afgestraft met de nieuwe Fred update.

Hoe kun je slechte links verwijderen?

  1. De eerste manier is ook meteen de meest eenvoudige: ga naar de desbetreffende website en stuur ze een berichtje met de vraag of ze jouw link willen verwijderen.
  2. Een andere manier om aan de gevolgen van slechte backlinks te ontsnappen is door ze af te wijzen aan de hand van de Google Disavow Tool. Deze methode gebruik je alleen wanneer het niet lukt om je backlinkprofiel op een andere manier op te schonen. Google heeft zelf ook aangegeven dat dit een laatste redmiddel is, je moet eerst echt stap 1 hebben geprobeerd.
thorgall

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wellicht een suggestie voor een nieuwe blog?
Laat het mij weten!