Free Stockphoto’s

free stockphoto

Professionele stockphoto's

Als websitehouder wil je je website zo professioneel mogelijk maken. Hierbij is het essentieel om gebruik te maken van stockphoto's. De prijzen van stockphoto's liggen ver uiteen per aanbieder, maar er zijn ook gratis foto's te verkrijgen. Logischerwijs hebben de meeste foto's een auteursrecht. Dit houdt in dat je de foto niet zomaar kunt gebruiken zonder hier toestemming voor te hebben. Toestemming kan zijn dat je de foto hebt betaald en dus de rechten hebt om de foto te gebruiken. Wanneer je toch zomaar een foto jat dan kan je een flinke boete riskeren wegens schending van het auteursrecht.

Auteursrecht is alleen van toepassing wanneer de foto onderscheidend en origineel is. Je ziet het verschil ook vaak wel. Standaard foto's met bijvoorbeeld een witte achtergrond (png) zijn vaak zonder rechten en kun je dus gewoon gebruiken. Wanneer je een simpele foto maak van een glas drinken op tafel, dan is het lastig om beroep te doen op je auteursrecht wanneer iemand anders de foto gebruikt. Wanneer je de foto origineler maakt zal dit weer anders liggen, denk bijvoorbeeld aan een lichtinval of wanneer je hem bewerkt hebt.

Wat is een stockphoto?

Een stockphoto is een foto dat gemaakt is door een fotograaf die vervolgens wordt aangeboden door een stockbureau. Dit wil dan ook gelijk zeggen dat de foto niet exclusief is aangezien hij door meerdere gebruikers kan worden gebruikt. Wanneer je een stockphoto koopt mag je deze onder bepaalde voorwaarden gebruiken, deze voorwaarden verschillen per bureau. Let hier dus goed op wanneer je gebruik wilt maken van een stockphoto. Je kunt de stockphoto gebruiken voor commercieel gebruik, maar ook voor andere doeleinden.

Commercieel gebruik

Commercieel gebruik kan bijvoorbeeld de promotie van een dienst of product zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een banner, een sfeerfoto voor je blog of een foto voor in de nieuwe flyer. Sommige foto’s mogen niet voor commercieel doeleinden gebruikt worden . Voorbeeld is een foto waar mensen herkenbaar opstaan. Wanneer commercieel gebruik niet is toegestaan staat dit vermeld bij de stockphoto.

Websites die gratis stockphoto's aanbieden

Pixabay
Ik ben persoonlijk fan van Pixabay. De keuze is ruim en de foto's zijn van hoge kwaliteit. Een echte aanrader dus!

Stocksnap
Stocksnap heeft een ruime collectie stockphoto's en door middel van de zoekfunctie kun je eenvoudig filteren.

 

Let op: Kijk altijd nog even goed naar de licentie op de stockphoto's. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld de naam van de fotograaf dient te vermelden om de stockfoto gratis te kunnen gebruiken!

Pic Jumbo
Pexels
Unsplash
Jay Mantri
Gratisography
Negative Space
Splitshire
Life of Pix
Superfamous studios
New old stock
Freefoto

Getrefe
Lock & Stock photo’s
Snapfire snaps
Picography
Free Images
FreePhotosBank
Jé shoots
Raumrot
I’m free
Imagebase
Openphoto

thorgall

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wellicht een suggestie voor een nieuwe blog?
Laat het mij weten!