DuckDuckGo

duckduckgo

Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde dienst of product weet je Google snel te vinden. Maar wist je eigenlijk wel dat er nog een aantal andere zoekmachines zijn? Eén daarvan is DuckDuckGo, de snelst groeiende zoekmachine van 2016 met meer dan 4 miljard zoekopdrachten.

Het geheim

Een belangrijke reden achter het succes van DuckDuckGo is dat er geen privacygevoelige informatie wordt opgeslagen van de gebruiker. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google en Bing. Je kunt er dus zeker van zijn dat jouw gegevens niet gedeeld worden met derden. Ook krijg jij dezelfde zoekopdrachten te zien als elk ander persoon doordat de zoekopdrachten niet gepersonaliseerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld in Groningen op zoek bent naar een klusjesman en je voert deze zoekterm in, krijg je vaak klusbedrijven in de omgeving van jouw locatie te zien in de zoekresultaten. Dit komt doordat over het algemeen de zoekmachines gebruik maken van jouw locatie en op basis hiervan een bedrijf selecteren. Bij DuckDuckGo zal dit dus niet gebeuren.

Natuurlijk houdt DuckDuckGo wel iets bij van jouw zoekopdracht, alleen verliezen zij hierbij niet jouw privacy. Er wordt namelijk geen profiel gekoppeld aan de door jou gekozen opdracht.

Vindhaarheid in DuckDuckGo

Om vindbaar te worden in DuckDuckGo hoef je geen alternatieve SEO trucjes toe te passen. Deze zoekmachine hanteert dezelfde rankingsfactoren als Google, namelijk: kwalitatieve content dat gericht is op de gebruiker en het verzamelen van hoogwaardige en sterke backlinks.

Handig om te weten

Een ander handig weetje over DuckDuckGo is dat deze zoekmachine zogenaamde bangs heeft ingesteld. Dit zijn korte trefwoorden waar je een uitroepteken(!) voor kunt zetten. Wanneer je bijvoorbeeld via deze zoekmachine zoekt op !wiki jouw zoekterm zul je direct worden doorverwezen naar de juiste Wikipedia. Dit geldt ook voor afbeeldingen, alleen dan stel je de bang !image met vervolgens de door jou gewenste zoekterm.

thorgall

Heb je vragen over bovenstaande informatie of wellicht een suggestie voor een nieuwe blog?
Laat het mij weten!